Tips voor een ontspannen fotoshoot met kinderen

 
fotoshoot met kind in graanveld tijdens golden hour

Wil je graag samen met je gezin op de foto, maar ben je bang dat je kinderen niet goed mee willen werken? Dit geeft vooraf veel stress, die kinderen haarfijn aanvoelen. Het is daarom belangrijk om de familieshoot goed voor te bereiden en zelf ontspannen te zijn.

Ik heb inmiddels al veel gezinnen voor mijn lens voorbij zien komen en daarom deel ik graag mijn tips voor het creëren van een fijne setting, waarin iedereen relaxed is. Een fotoshoot waarbij jij en je kinderen echt van zullen genieten. Dus plan die shoot maar vast in!


Bereid je kinderen voor

Bespreek met je kinderen dat we lekker naar het bos gaan, spelletjes spelen en het leuk gaat worden. Benoem mijn naam (Desi) en vertel dat ik mee ga spelen en foto’s maken, maar maak van dit laatste vooral geen groot ding. Eventueel kun je ook een foto van mij laten zien, zodat ik geen vreemd gezicht voor ze ben.

Geef kinderen niet het gevoel dat er iets verplichts gedaan moet worden, maar juist dat we iets leuks gaan doen.

 

Neem de tijd om jezelf klaar te maken

Kinderen zijn erg gevoelig voor de stemming van hun ouders. Als jullie gestrest of gehaast zijn dan zullen de kinderen dit meteen overnemen. Begin daarom op tijd, haast je niet en vertrek op tijd.

Denk van tevoren na over de kleding die je aan wilt doen en leg deze alvast klaar. Heb je nieuwe kleren voor je kinderen? Laat ze deze van te voren een keer aan doen. Hierdoor kunnen ze er alvast aan wennen en kom je niet voor verrassingen te staan. Het handigste is om er eerst voor te zorgen dat je zelf helemaal klaar bent en daarna pas je kinderen omkleed. Hierdoor is er de minste kans op dat de kleding vies wordt.

 

Maak plezier onderweg naar de shoot

Zorg ervoor dat je onderweg naar de shoot plezier maakt. Lach samen, maak grapjes en draai in de auto de favoriete muziek van je kind. Dit helpt om te ontspannen en de nadruk niet op de fotoshoot te leggen.

 

Maak geen beloftes en koop je kinderen niet om

Tijdens een fotoshoot hoor ik regelmatig dat als de kinderen goed hun best doen, een beloning krijgen, zoals frietjes als avondeten. Hierdoor geef je onbewust een signaal dat de fotoshoot niet leuk is, maar dat ze daarna een beloning krijgen.

Ook kun je sneller in de verleiding komen om te gaan dreigen ‘’luister naar de fotograaf anders krijg je geen ijsje’’ Dit haalt de ontspannen sfeer weg, die we juist willen vastleggen tijdens de shoot. De ervaring moet vooral leuk zijn.

Ben als ouder geduldig en wordt niet boos als je kind even niet mee wilt werken. Als je zelf relaxed bent, zal je zien dat iedereen in het gezin ontspannen is. Als het kind even geen zin heeft, leggen we de focus op de rest van het gezin. Je zult zien dat het kind nieuwsgierig zal worden, omdat de rest van het gezin plezier heeft en uiteindelijk zelf ook mee wil doen. Mocht het kind echt geen zin hebben, dan lassen we gewoon even een pauze in.

lifestyle fotografie in huis. Kind kijkt door het raam naar buiten
 

Het is best wel een beetje spannend; een fotograaf in huis die foto’s komt maken van je babybroertje. Jonah wilde zelf niet op de foto, maar toen we met zijn kleine broertje begonnen werd hij toch wel nieuwsgierig. ‘’Kijk een tractor buiten!’’ Langzaam ontdooide hij en wat denk je wat hij tegen mama zij toen ik weer naar huis was?.. ‘’wil weer foto’s maken!’’


Zeg niet tegen je kinderen dat ze moeten lachen

Je kent het vast wel, dat je tegen je kind zegt dat hij of zij moet lachen, maar dan een gekke bek of een nep lach opzet. Dat is zeker niet wat we willen en het geeft bovendien de kinderen het gevoel dat ze iets niet goed doen.

Mijn stijl fotografie is liefdevol, puur en ongedwongen. Het is dus niet nodig om geposeerd de camera in te kijken. Ik zorg er tijdens de shoot voor dat de kinderen zich op hun gemak gaan voelen en dan komt die echte lach vanzelf. Hierbij heb ik zeker jullie hulp nodig. Ben lekker met je kind bezig, vertel iets leuks, kietel en laat je kind ‘vliegen’. Heb er vertrouwen in dat het goed komt!

Geniet van je gezin

En als laatste: geniet van het moment. Concentreer je op je gezin en niet op de fotograaf. Maak lol, lach, grap, giechel, omhels, kus, stoei en speel. Wees niet bang om je kind een keer in de lucht te gooien of je man een dikke kus te geven. Door deze dingen te doen kan ik de emotie en jullie gezin vastleggen. Laat zien hoe jullie samen zijn en ondertussen zal ik jullie liefde door mijn lens vastleggen. Vertrouw erop dat het een leuke beleving zal worden met als resultaat liefdevolle en pure foto’s, zoals jullie echt zijn.

Overtuigd?

Ben je overtuigd dat een ontspannen fotoshoot samen met je kinderen wel kan? En wil je graag mooie foto’s samen met je gezin? Ik ga graag met jullie op avontuur om jullie op een liefdevolle en pure manier vast te leggen. Neem contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.

Tot snel!

Liefs Desi


 
FamilieDesi Hermens